АВОКАДО: СВОЙСТВА, ПОЛЗИ, РЕЦЕПТИ

АВОКАДО: СВОЙСТВА, ПОЛЗИ, РЕЦЕПТИ

Авокадото е не само вкусен плод, но и отлична функционална храна, полезна за организма и с многобройни свойства.

Авокадото е тропически плод, принадлежащ към семейство Lauraceae, вид от Централна Америка, култивиран още през 500 г. от н.е., а сега лесно се намира и на италианския пазар, с ценни хранителни свойства, който е особено подходящ за хранителни режими, насочени към доброто състояние и отслабването.

Нека заедно открием ползите от авокадото и няколко бързи рецепти, с които да се възползваме от тази отлична хранителна съставка.

Свойства и ползи от авокадото

Здравословното хранене и начин на живот могат да помогнат за предотвратяване и противодействие на прогресирането на важни патологии, свързани с напредването на възрастта. Авокадото е здравословна храна и съдържащите се в него витамини, минерали и добри мазнини помагат за предотвратяване на различни заболявания и поддържат тялото ни в оптимално състояние. Ето списък с най-добрите ползи и свойства на авокадото:

Богат на хранителни вещества. Авокадото е важен източник на витамини С, Е, К и В6, както и на магнезий и калий. Съдържа високи нива на мононенаситени мазнини, така наречените добри мазнини, които не ви правят дебели, но са полезни за вашето здраве. Яденето на здравословни мазнини насърчава регенерацията на кожата, подобрява усвояването на мастноразтворимите витамини, минерали и други хранителни вещества и подпомага имунната система.

Полезен за сърцето и бъбреците. Високото количество калий в авокадото гарантира редовността на сърдечния ритъм и баланса на течностите в тялото ни. Последното е важно и за правилното функциониране на урогениталния апарат.

Страхотно за зрението. Авокадото съдържа лутеин и зеаксантин, два фитохимикала, присъстващи в очната тъкан. Те осигуряват антиоксидантна защита за минимизиране на щетите, предпазвайки очите ни дори от UV светлина. Мононенаситените мастни киселини, открити в авокадото, също подпомагат усвояването на други мастноразтворими антиоксиданти като бета-каротин. Следователно, присъствието на авокадо в нашата диета може да помогне за намаляване на риска от развитие на дегенерация на макулата, типична за стареенето.

Полезно за предотвратяване на остеопороза. Половината авокадо осигурява около 18% от дневната стойност на витамин К. Последният често се пренебрегва, но е от съществено значение за здравето на костите. Приемането на достатъчно количество витамин К запазва здравето на нашите кости, като оптимизира усвояването на калция.

Той се бори с риска от депресия. Авокадото е добър източник на фолиева киселина и скорошни проучвания са открили връзка между ниските нива на това хранително вещество и депресията. Всъщност фолатът помага да се предотврати натрупването на хомоцистеин, вещество, което може да компрометира циркулацията и доставката на хранителни вещества към мозъка. Няколко проучвания свързват излишъка на хомоцистеин с когнитивна дисфункция, депресия и производството на серотонин, допамин и норепинефрин, невротрансмитерите, които регулират настроението, съня и апетита.

Добър за храносмилането. Авокадото е богато на фибри. Консумирането на храни, съдържащи естествени фибри, може да помогне за предотвратяване на запек, да поддържа целостта на храносмилателния тракт и да намали риска от рак на дебелото черво.

Естествен детоксикатор. Достатъчните фибри насърчават редовното изхождане, което е от решаващо значение за отделянето на токсините чрез жлъчката и изпражненията. Това помага на тялото да поддържа здравословен бактериален баланс. В допълнение към намаляването на нивата на възпаление по протежение на храносмилателния тракт.

Бариера срещу хронични заболявания. Мононенаситените мастни киселини, присъстващи в авокадото, могат да бъдат полезни за предотвратяване на хронични състояния като сърдечно-съдови заболявания. Правилният прием на фибри може да намали риска от инсулт, хипертония, диабет, затлъстяване и някои стомашно-чревни заболявания, а също така може да понижи кръвното налягане и нивата на холестерола, да подобри инсулиновата чувствителност и да увеличи загубата на тегло при хората със затлъстяване.

Рецепти с авокадо

Авокадото може да бъде интегрирано в нашата здравословна диета по различни начини. Мекото авокадо, например, произвежда вкусно гуакамоле, докато тези, които са по-малко меки, са чудесни за нарязване и добавяне към салата или сандвич.

Ето няколко идеи как да използваме по-често авокадо в нашата здравословна диета:

Направете класическо гуакамоле с авокадо, лук, лайм и кориандър
Добавете тънки резени авокадо и дива сьомга върху препечен хляб: известният тост с авокадо!
Съчетайте го с бъркани яйца за супер енергична закуска
Смесете го с малко зехтин и лимонов сок и го заменете с майонеза в салати
Интегрирайте го в смутита или центрофуги за източник на добра мазнина
Поръсете с малко сол и черен пипер и овкусете директно от кората.

Има толкова много начини да използвате авокадо, не се страхувайте да експериментирате!
Авокадо: полезни съвети

За да разберете колко е узряло авокадото, трябва внимателно да натиснете кората. Ако е напълно твърдо, авокадото трябва да узрее допълнително, а ако се поддаде на натиска е готово за консумация.

Ако търсите начин да запазите авокадото си свежо възможно най-дълго, охладете го, докато не сте готови да им се насладите. Ако искате да узреят по-бързо, съхранявайте ги в хартиен плик с ябълка.

Авокадото е само една от многото функционални храни, полезни за тялото ни. Всеки човек обаче се нуждае от ad hoc хранителен план, фокусиран върху неговите собствени характеристики и хранителни нужди. Резервирайте своята безплатна консултация за хранене с нашите експерти диетолози!

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies).
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“.