РОЛЯТА НА ХРАНЕНЕТО ПРИ ФИБРОМИАЛГИЯ

Терминът фибромиалгия означава болка в мускулите и фиброзните съединителни структури (лигаменти и сухожилия). Това състояние се нарича “синдром”, тъй като има комплекс от клинични признаци и симптоми, които се свързват, за да се конфигурира характерната картина, която може да бъде причинена от различни патофизиологични процеси. Прочетете тази статия, за да разберете какво представлява и каква е ролята на храненето при този синдром.

Какво е фибромиалгия?

Фибромиалгията (FM) е сложен, мултифакторен синдром, характеризиращ се с широко разпространена хронична болка и съвкупност от соматични и психологически прояви, включително умора, скованост на ставите, нарушения на съня, депресия, тревожност, стомашно-чревни и когнитивни разстройства. Заболяването може да възникне на всяка възраст, с разпространение при жените.

Понастоящем не е открит предразполагащ ген, но се съобщава, че няколко фактора на околната среда, като психологическа и физическа травма или определени инфекции, могат да предизвикат развитие и да повлияят върху тежестта на фибромиалгията чрез епигенетични механизми.

Може ли храненето да има ефект върху фибромиалгията?

Изследователите предполагат потенциално полезно използване на пробиотици при лечението на фибромиалгия, тъй като има няколко проучвания в подкрепа на приема на витамини и минерали в FM. В това отношение научните доказателства се фокусират главно върху витамините D, C и E и върху минералите, като магнезий и желязо. По-специално, някои доказателства сочат, че добавките на витамин D трябва да се обмислят при лечението на FM в светлината на факта, че около 40% от пациентите с FM са докладвани с дефицит на витамин D.

Антиоксидантните витамини като витамин С и витамин Е могат да играят полезна роля в управлението на някои типични симптоми на ФМ, тъй като са полезни за запазване на функциите на малкия мозък, паметта, емоционалните реакции, както и мускулната функция.

По отношение на минералния статус, дефицитът на магнезий до голяма степен е свързан с нискостепенно възпаление, мускулна слабост и парестезия, които са типични симптоми на FM. Скорошно проучване показа, че ниският хранителен прием на магнезий е свързан с влошаване на параметрите на прага на болка при пациенти с ФМ.

Какви са ползите от конкретна диета?

Специфичните диети могат да бъдат полезни за коригиране на всякакви хранителни дефицити. Хранителните стратегии, които се вземат под внимание, са средиземноморската диета, вегетарианската диета, диетата без глутен и нискокалоричната диета.

Средиземноморска диета. Сред моделите на хранене, споменати по-горе, има само малко доказателства за възможните полезни ефекти на средиземноморската диета върху FM.
Вегетарианска диета. В противен случай вегетарианските диети се характеризират с големи количества растителни храни, богати на фибри, витамини, минерали и антиоксидантни елементи, което води до хипотезата, че този диетичен модел може да окаже болкоуспокояващ ефект при пациенти с ФМ, поради своите противовъзпалителни свойства и липса ( или намаляване) на животински протеини.
Диета без глутен. Важно наблюдение е връзката между FM и диета без глутен, за подобряване на стомашно-чревните симптоми. Пациентите с FM често имат стомашно-чревни симптоми, които значително се припокриват с различни нарушения, свързани с глутен, като гадене, коремна болка, умора, умора, хронична болка и смущения в настроението, което предполага възможно съвместно съществуване на нецелиакална чувствителност към глутен при такива пациенти.
Ограничение на калориите. И накрая, ограничаването на калориите се предлага като печеливша стратегия за намаляване на телесното тегло, ситуация, която със сигурност играе важна роля при някои заболявания, свързани с възпаление.

А конкретна храна?

Освен това, някои храни като зехтин и древни зърнени продукти са били считани за естествените полезни ефекти, които биха могли да доведат до фибромиалгията.

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies).
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“.